Log In  

Hey!

I discovered PICO-8 about a month ago and am blown away with what everybody has created, so I got a RG351V device to play them better. I'm no tech wiz - I don't even know coding - so I had to teach myself a couple things in order to get the recommended firmware (351ELEC) running on the device.

I was having such a great time playing a few P8 games on my RG351V, and then I started up the game PICOWARE. I'd start the game's cutscene, and then after that...a command line popped up that essentially froze my system. So I had to hard restart. And then I tried playing the game again, but the command line came back up after the cutscene. Now PICO-8 won't boot up at all - not for Splore, and not for any cart file. Here are all the things I’ve tried in order to get PICO-8 working again:

  • remove the PICO-8 files from my SD card, then put them back in again.

  • delete any PICO-8 files that I didn’t initially add; files that the system had to create.

  • re-flash 351ELEC on my smaller card and then re-install PICO-8 from there.

All of these things I have tried, yet I still get the red screen pictured below. I even took a screenshot of my mac with the failed bootup in text form. Again, I'm not a coder, which is why I'm bringing it here. Everything else about the system still works, thankfully, but I'd love to continue playing P8 games too! Any help would be appreciated. Thank you so much!

P#95055 2021-07-19 03:56 ( Edited 2021-07-19 04:01)

This is probably the type of question you'd wanna ask on the RG351p subreddit or the 351Elec discord. I'm not sure you'll find any answers here, since I'm pretty sure the issue is with the port and not with the original software.

P#95066 2021-07-19 12:28

Lol somebody on Reddit told me I’d be better off posting my issue to lexaloffle. Haven’t given 351Elec Discord a try though, maybe I’ll go there next.

P#95070 2021-07-19 12:51 ( Edited 2021-07-19 13:03)
:: merwok

I think it’s ok to post here or on pico8 discord, there are people who can help. Please include the log file!

P#95074 2021-07-19 15:08

Thank you to both of you for offering some potential solutions!

Good news though: I got it figured out myself! Last week, when I first got PICO-8 working, I backed up all my SD card files onto my computer. So I simply re-formatted both cards, then put the OG files back into the bigger SD card...and PICO-8 works again!

As a warning to anybody who uses their handheld for PICO-8, do not run the game PICOWARE.

P#95076 2021-07-19 15:36

Thing about PICOWARE is: It downloads additional Cartridges on certain places while playing it. If your RG351V got an Internet Connection (like, using WLAN) the Game is able to download those additional Cartridges and won't crash.

P#95136 2021-07-21 16:21

That’s the weird thing, though. It WAS connected to the internet. However, I was using the cart file and was not on Splore. Do you think that was the reason a command line popped up instead?

P#95137 2021-07-21 16:25 ( Edited 2021-07-21 16:25)

I'm running ArkOS and I can't get it to work at all. Any ideas?

P#95409 2021-07-28 23:40

I have no experience with ArkOS, sorry :/

P#95470 2021-07-29 22:00

[Please log in to post a comment]

Follow Lexaloffle:        
Generated 2021-09-18 19:49:10 | 0.018s | Q:22