Log In  

Hi all!

I am the VERY happy owner of a Gameboy Zero:
https://pbs.twimg.com/media/DUZPVnIX4AASuab.jpg:large

Pico-8 runs like a champ except of an audio problem.

All the audio (both music and SFX) seems played at a very high speed.

I think this is because I am using a USB soundcard.

Is anybody able to help to provide a suggestion?

Thanks :)

P#48548 2018-01-25 14:38 ( Edited 2018-03-29 11:21)

After hours of tinkering I got it to work. Aparently pico8 tries to play in a lower sampling rate (16k?) which is not supported by many USB sound cards (typically only 44100 and 48k). Fortunately, alsa allows software conversion of sampling rate. I change my default audo device to one which does conversin in /etc/asound.conf:

pcm.card {
  type hw card 1
}
pcm.!default {
          type plug;
          slave {
                pcm card;
                rate 48000;
          }
 }
ctl.!default {
  type hw card 1
  }

Warning: While it fixes audio for pico8 I didn't thoroughly test if this has other adverse effects. Since it is a software conversion it might also impact performance.

P#50002 2018-03-05 23:28 ( Edited 2018-03-06 04:29)

It works! This was the last issue I couldn't fix with my Picade setup. Pardon me while I go cross-link and update that post with this information!

Thank you!

P#50003 2018-03-06 01:53 ( Edited 2018-03-06 07:12)

Sure, the more people can find this information the better. BTW thanks for your awesome guide! I used it for setting up pico 8 in my Gameboy zero setup.

P#50011 2018-03-06 10:39 ( Edited 2018-03-06 15:39)

Look at me: I am the happiest man alive!

Thanks :D

Can I paste the provided code at the end of the file?

Now my PICO-8 install on Gameboy Zero is simply perfect...

Very last bit missing would be getting pixel perfect image but that is imho impossible.

P#50958 2018-03-29 07:21 ( Edited 2018-03-29 11:49)

[Please log in to post a comment]

Follow Lexaloffle:          
Generated 2024-03-03 18:42:24 | 0.006s | Q:15